Βενιζέλος: Πάμε να αποφύγουμε τη χρεοκοπία - Βουλευτές ΠΑΣΟΚ: Αμφισβητούμε!


Αντιμέτωπη με τους βουλευτές της η κυβέρνηση! Περίπου  40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στη 5ωρη μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα ελέγχου Οικονομίας(ΚΤΕ) του κόμματος και οι περισσότεροι επέκριναν την κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Κάποιοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα όπως οι απολύσεις, πολλοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων αλλά και την πρόθεσή τους, ορισμένοι ζήτησαν την απόδοση ευθυνών υπονοώντας τους αρμόδιους υπουργούς.  Αρκετοί  ήταν και αυτοί που πρότειναν εκλογές, θεωρώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής.
Οδυνηρή ήταν για τον υπουργό Οικονομικών Ευάγ. Βενιζέλο η συνεδρίαση του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος επικαλέστηκε για την αναγκαιότητα των την επιτυχία του «σχεδίου Α» προκειμένου να αποφύγει τιςασφυκτικές  πιέσεις της Γερμανίας για το «σχέδιο Β», δηλαδή αυτό τηςσυντεταγμένης χρεοκοπίας! Διαπίστωσε όμως και ο ίδιος τρομακτική δυσκολία για να πείσει τους βουλευτές του κόμματός τους όχι μόνο για το αν η ασκούμενη οικονομική πολιτική είναι αποτελεσματική, αλλά και για την πρόθεση λήψης μέτρων , πάντα σε βάρος των πιο ευπαθών ομάδων.
 Ενδεικτικά, η  πρόεδρος του ΚΤΕ, Βάσω Παπανδρέου υπενθύμισε ότι «έξι φορές έχουμε σώσει την Ελλάδα και έξι φορές έχουμε βρεθεί στο ίδιο σημείο», ενώ αμφισβήτησε ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα το 2012 εξαιτίας της ύφεσης. Επίσης, επισήμανε ότι φορολογούνται συνεχώς οι ίδιες κοινωνικές ομάδες.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του στη συνεδρίαση, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «δεν υπάρχει άλλος δρόμος» εκτός από τα μέτρα που αποφασίζονται  και επικαλέστηκε τόσο τις πραγματικές στρεβλώσεις στον τομέα των δαπανών του δημοσίου, όσο και την απαίτηση της τρόϊκας να ευθυγραμμιστεί η χώρα με τις ευρωπαϊκές αναλογίες στο χώρο του Δημοσίου.
Από τις τοποθετήσεις που ακολούθησαν σύμφωνα με τις πληροφορίες:
Ο Δημήτρης Κουσελάς δήλωσε ότι  ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις. Χαρακτήρισε τα μέτρα άδικα προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» .
Η Τόνια Αντωνίου είπε ότι «έτσι όπως πάμε είναι σαν να τρέχουμε με 200 πάνω στον τοίχο», επισημαίνοντας επίσης την αντιφατικότητα συνεργάτες του πρωθυπουργού να επιτίθενται σε βουλευτές τις παραμονές ψήφισης μέτρων.
Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε κυβέρνηση εθνικής ενότητας και εκλογές «σε χρόνο που δεν θα διακυβεύεται η πορεία της χώρας», προσθέτοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η 6η  δόσης και η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Ο Δημήτρης Λυντζέρης πρότεινε την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του πρωθυπουργού «που να ανοίγει τον δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία θα στηρίξουν τουλάχιστον τα δύο κόμματα»
 Η Ελπίδα Τσουρή μίλησε για κυβέρνηση που θυμίζει «φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι και πανικόβλητοι να πέφτουν στην θάλασσα» .
Ο Δημήτρης Καρύδης είπε ότι «εφόσον η κυβέρνηση ταυτίζει τη μεγάλη ακίνητη περιουσία με τη φοροδιαφυγή, τότε να ανεβάσει τους συντελεστές στα υψηλά κλιμάκια και να τους κατεβάσει στα χαμηλά», αντιθέτως «καθυστερεί απελπιστικά στις διαρθρωτικές αλλαγές και στην ανάπτυξη και συμπεριφέρεται ως δρεπανηφόρο άρμα σε ζητήματα κοινωνικής δικαιοσύνης».
Η Μαρία Θεοχάρη  εξέφρασε αμφιβολίες για το «αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση».
ο Μιχάλης Τζελέπης ζήτησε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι τα μέτρα θα έχουν αποτέλεσμα, «να μας γίνει γνωστό το σχέδιο ώστε να πειστούμε να ψηφίσουμε». Πρότεινε επίσης την εξαίρεση συνταξιούχων και ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχανστην επίτευξη των στόχων τους.

Η Μιλένα Αποστολάκη μίλησε για αστοχίες και αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης που επέτεινε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά και εξαναγκάζει  στη λήψη νέων μέτρων συνεχώς. Ζήτησε ευθύνες για το «ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις