Πως η κυβέρνηση αποφάσισε την άγρια φορολόγηση εφοπλιστών και κεφαλαίου


Όλα ξεκίνησαν από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου ο κ. Παπανδρέου έκανε υπαινικτική αναφορά στον Αμερικανό πολυδισεκατομμυριούχο Μπάφετ, (ό οποίος ζήτησε από τον πρόεδρο Ομπάμα να φορολογηθεί περισσότερο ο ίδιος και το μεγάλο κεφάλαιο), και υπογράμμισε ότι οι πάμπλουτοι Έλληνες δεν έχουν συνεισφέρει αναλογικά στην αντιμετώπιση της κρίσης που μαστίζει τον τόπο.
Ακολούθησε η σαφής τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ότι σύντομα θα καλέσει του έλληνες εφοπλιστές να συζητήσουν ποια θα είναι η δική τους συνεισφορά.
Στο επόμενο διάστημα υπήρξε διαρροή πληροφοριών στα ΜΜΕ ότι η κυβέρνηση θα φορολογήσει αναδρομικά από το 2009, με τον υψηλότερο συντελεστή , όλες τις καταθέσεις που μεταφέρθηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού και θα  επιβάλει αυστηρά πρόστιμα σε όσους δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες αυτών των χρημάτων.
Η ευκαιρία δόθηκε στην κυβέρνηση όταν η τρόικα με εκβιαστικό τρόπο απαίτησε την επιβολή και άλλων εισπρακτικών μέτρων προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι για μείωση των ελλειμμάτων. Ήταν άλλωστε στο χέρι της κυβέρνησης να αποφασίσει πια νέα μέτρα θα επέβαλε.

Η Κυβερνητική Επιτροπή δεν δίστασε καθόλου. Αποφάσισε να επιβάλει τα πιο σκληρά μέτρα σε εκείνους που μπορούσαν να πληρώσουν και μέχρι τώρα δεν είχαν συνεισφέρει αναλογικά.
-Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ γιατί η κυβέρνηση είχε πληροφορίες ότι μεγάλο μέρος του εφοπλιστικού κεφαλαίου υποβάλει τεχνηέντως φορολογικές δηλώσεις μεταξύ 5001 € και 12000 €. Με αυτό τον τρόπο, ούτε ένας εφοπλιστής δεν θα μπορεί να ξεφύγει από τις δαγκάνες της εφορίας.
-Από την 1η Νοεμβρίου μειώνονται όλες συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα άνω των 1.200 ευρώ κατά 20%, για όλο το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ διότι η κυβέρνηση ανακάλυψε ότι όλοι οι μεγαλοκεφαλαιούχοι βγαίνουν στη σύνταξη με ποσό άνω των 1200 €. Αναγκάστηκε όμως να γενικεύσει το μέτρο διότι ήταν δύσκολο να ξεχωρίσει ποιοί από τους μεγαλοσυνταξιούχους των 1200 – 1600 € περιλαμβάνονταν στο μεγάλο κεφάλαιο και δεν ήθελε να ξεφύγουν και πάλι από την μέγγενη των ΔΟΥ.
- Μείωση των επικουρικών συντάξεων σε όλα τα Ταμεία που εμφανίζουν έλλειμμα. Με αυτό το μέτρο το μεγάλο κεφάλαιο βλέπει τις επικουρικές συντάξεις του να συρρικνώνονται δραματικά και ήδη πολλά μέλη του προβληματίζονται αν πρέπει για να επιβιώσουν να σταματήσουν τις αγορές από τα Harrods και να στραφούν στις λαϊκές αγορές και σε προϊόντα «μαϊμού» που και οικονομικά είναι και κύρος προσδίδουν
- Εξίσωση του φόρου κατανάλωσης και για το πετρέλαιο θέρμανσης από τον Οκτώβριο του 2012.Αυτό ήταν το τελειωτικό οικονομικό χτύπημα για το μεγάλο κεφάλαιο. «Αφού διαθέτουν βίλες εκατοντάδων τετραγωνικών, ας πληρώσουν ακριβά για να τις ζεστάνουν σκέφτηκαν τα σαΐνια του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης». Αναγκάστηκαν βέβαια να γενικεύσουν το μέτρο αφού έτσι όπως έχουν γίνει τα σύγχρονα σπίτια ήταν τόσο δύσκολο να ξεχωρίσουν τις βίλες από τα φτωχά διαμερίσματα του λαουτζίκου.
- Η έκτακτη εισφορά για το τέλος ακινήτων επεκτείνεται στην καταβολή της μέχρι και το 2014. Αυτό το μέτρο ειδικά δεν είχε στόχο το μεγάλο κεφάλαιο αλλά τους τελευταίους εναπομείναντες ενδιαφερόμενους για αγορά ακινήτων. Οι ράμπο του υπουργείου Οικονομικών έψαξαν και βρήκαν ότι όσο και αν είχε παγώσει η αγορά ακινήτων υπήρχαν ακόμη κάποιοι που δειλά - δειλά σκέφτονταν το ενδεχόμενο αγοράς σπιτιού ή ακόμη και καταστήματος. Έπρεπε λοιπόν να τους αποθαρρύνουν ώστε τα χρήματά τους να υπάρχουν διαθέσιμα για να καταβληθούν με την επιβολή των επόμενων εισπρακτικών μέτρων που ούτως ή άλλως πρόκειται να ληφθούν. Επέκτειναν δε το μέτρο μέχρι το 2014, διότι έπρεπε να αποτραπεί πάει θυσία η ανέγερση νέων οικοδομών, ώστε να μη χαραμίζονται να νιάτα στα γιαπιά όταν μπορούν να απολαμβάνουν τα πλουσιοπάροχα προνόμια που προσφέρει ο ΟΑΕΔ στους ανέργους.
Ανάλυση του Χρήστου Καψάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις