Διχασμένο το ΠΑΣΟΚ – Αβεβαιότητα για το αν θα ψηφιστούν τα νομοσχέδια

«Παγωμένοι» μοιάζουν να είναι πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο άκουσμα των νέων μέτρων που προωθούνται από την κυβέρνηση. Όλοι αναμένεται να ζήσουν και πάλι το σκηνικό αβεβαιότητας που υπήρχε κατά τις μέρες πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου. Μόνο που αυτή τη φορά η αβεβαιότητα δεν αφορά μια ψηφοφορία, αλλά πολλές και διάσπαρτες.
Χαρακτηριστικό είναι, πως υπάρχουν ακόμη και υπουργοί που εκφράζουν επιφυλάξεις για το πλαίσιο των νέων μέτρων. Παράδειγμα ο κ. Σκανδαλίδης, που κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής φέρεται να εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η κυβέρνηση έχει την εντολή να προωθήσει τέτοια μέτρα. « Έρχεται μια στιγμή στη διαχείριση της κρίσης που τίθεται ένα πολιτικό ζήτημα ηγεσίας…», γράφει σε άρθρο του ο Μ. Ανδρουλάκης. Διαφωνίες εκφράζει η κ. Κατσέλη

Γεγονός είναι, πάντως, πως υπάρχει έντονη αβεβαιότητα για το τι θα γίνει κατά την ψήφιση των επόμενων νομοσχεδίων που θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή και το αν θα υπάρξουν βουλευτές που θα καταψηφίσουν κάποια από αυτά, ανοίγοντας ακόμη και το δρόμο για να πέσει η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, διάφοροι βουλευτές έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για «κόκκινες γραμμές» προς τον γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχο, ενώ αμφίβολη θεωρείται και η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ, το οποίο απειλούν να καταψηφίσουν διάφοροι βουλευτές μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης.
Παράλληλα, ο βουλευτής Τρικάλων Χρ. Μαγκούφης δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΤΕ Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι αν η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδιο για την κατάργηση του ΙΓΜΕ θα το καταψηφίσει και πρόσθεσε ότι σκέφτεται ακόμα και να παραιτηθεί.

Ξυνίδης: Δεχόμαστε μέχρι και γιαούρτωμα!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα βουλευτών του κόμματος που δημιουργούν αβεβαιότητα είναι ο Σ. Ξυνίδης και η Λ. Κατσέλη, που με δηλώσεις τους τάχθηκαν κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
«Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους. Δεχόμαστε, μέχρι και το γιαούρτωμα, καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί», είπε σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα 99,5» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης, σε μια «έκρηξη» αυτοκριτικής.
Η κ. Κατσέλη
Από την πλευρά της, η πρώην υπουργός Λ. Κατσέλη,  σε πολύ πιο ήρεμο ύφος, σε δηλώσεις της στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, τάχθηκε εναντίον της εφεδρείας. Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Κοίταξα προσεκτικά το Μεσοπρόθεσμο και την τριμηνιαία έκθεση δεσμεύσεων για το Σεπτέμβριο, αλλά με στόχους που, κατά τη γνώμη μου, ήταν ανέφικτοι». Όπως είπε, μεταξύ άλλων, το μέτρο της εφεδρείας όπως πρόκειται να εφαρμοστεί είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, «καθώς το τελικό όφελος θα είναι μηδαμινό αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι υπάλληλοι εν εφεδρεία θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το δημόσιο μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τον ΟΑΕΔ».
Η κ. Κατσέλη χαρακτήρισε επίσης «ανέφικτη» την εκπλήρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλαπλές εμπλοκές γιατί ούτε η κυβέρνηση μοιάζει ικανή να εφαρμόσει νέα μέτρα ούτε η κοινωνία να τα αποδεχτεί.
Ο κ. Ανδρουλάκης
Σε άρθρο που δημοσιεύει σήμερα στην ιστοσελίδα του ο βουλευτής Μίμης Ανδρουλάκης, αναφέρει: «Έρχεται μια στιγμή στη διαχείριση της κρίσης που τίθεται ένα Ζήτημα Πολιτικό Ζήτημα Ηγεσίας σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Ζήτημα Δημοκρατικής Νομιμοποίησης»…
«Τα Προγράμματα Διάσωσης, όπως έχουμε αναλύσει, βασίζονται σε μερικές φαντασιωτικές υποθέσεις, σ’ ένα σύστημα αμοιβαίων προσποιήσεων για να δοθεί το δανεικό χρήμα, να «κερδηθεί» χρόνος και «βλέπουμε».
Ο κ. Ανδρουλάκης μιλά για ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση: «…Συνεπώς χρειάζεται ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση στη διαχείριση της κρίσης. Είναι επείγουσα ανάγκη κάτι να αλλάξει στην κεντρική πολιτική σκηνή ώστε να υπάρξει αποσυμπίεση». Προτείνει δε ως επιλογές δημοκρατικής νομιμοποίησης των αποφάσεων είτε άμεση προκήρυξη εκλογών, σχολιάζοντας όμως ότι η κυβέρνηση «έκαψε αρκετό κοινωνικό και πολιτικό κεφάλαιο», είτε τη μετεξέλιξη της «σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, ευρύτερης βάσης»… «η οποία πρέπει να έχει θητεία το ελάχιστο ενός χρόνου μέχρι την προκήρυξη εκλογών ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης (ESM 2013). Ενδεχόμενα με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής», είτε δημοψήφισμα για το αν θα πρέπει η χώρα να μείνει εντός ζώνης ευρώ, είτε «ανάδυση νέων δυνάμεων έξω από το καθιεριωμένο πολιτικό σκηνικό».

Πηγή 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις